Zoroastrianisme adalah sebuah agama dan ajaran falsafah yang diasaskan oleh ajaran Zarathustra yang dalam bahasa Yunani dipanggil Zoroaster. Zoroastrianisme dahulu kala adalah sebuah agama yang berasal dari kawasan Parsi Kuno atau kini dikenali dengan Iran. Di Iran, Zoroastrianisme dikenali dengan sebutan Mazdayasna iaitu kepercayaan yang menyembah kepada Ahura Mazda atau "Tuhan yang bijaksana". Dipetik dari wikipedia

Saya yakin anda akan terkejut jika baru pertama kali melihat foto-foto ini, beratus-ratus mayat di biarkan membusuk di dalam sebuah bangunan berbentuk lingkaran dan di biarkan di makan oleh burung pemakan bangkai. Bagi kita ini adalah sebuah kejahatan yang luar biasa terhadap jasad-jasad manusia, namun ternyata ada agama yang menganggap ini adalah sebuah pemuliaan terhadap manusia yang sudah mati. Demikianlah keyakinan agama Zoroaster yang menganggap api adalah Tuhan mereka.

Tempat pemuliaan mayat tersebut dinamakan "The Tower Of Silence" atau juga di sebut sebagai "Kuil Api". Agama Zoroaster meyakini bahawa tubuh manusia adalah tidak suci sehingga menurut mereka jasad manusia tidak boleh mengotori bumi dan api, atas dasar alasan tersebut mayat manusia tidak boleh di kubur atau di bakar. Oleh sebab itu orang yang telah meninggal mayatnya akan di bawa ke kuil Towers of Silence agar di makan oleh burung pemakan bangkai, burung Nasar. Selepas daging telah dimakan habis oleh burung Nasar dan tinggal tersisa tulang maka tulang tersebut akan di buang ke tengah bangunan.
Post a Comment

 
Top