Pembayaran kad tanpa PIN akan dihentikan operasinya di Malaysia tidak lama lagi, kata Persatuan Bank-Bank di Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia (AIBIM).

Sehubungan itu, kedua-dua persatuan tersebut mengingatkan semua peruncit dan pemegang kad supaya akan beralih ke sistem PIN serta menggunakan terminal yang dilengkapi dengan sistem tersebut bagi setiap transaksi bayaran.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, persatuan itu menyatakan pihaknya dimaklumkan ramai peruncit sengaja tidak menggunakan sistem PIN bagi mengelak menyerahkan terminal pad PIN kepada pengguna bagi memasukkan nombor keselamatan mereka.

Menurutnya lagi, penggunaan PIN patut digalakkan kerana lebih selamat dan pantas, justeru peruncit yang mempunyai terminal sistem PIN sepatutnya menawarkan pengguna untuk memasukkan nombor PIN enam digit bagi satu-satu transaksi.

"Peruncit yang mempunyai terminal sistem PIN juga perlu untuk memaparkan logo PIN & Pay di kaunter dan kedai supaya pengguna menyedari hak mereka, kerana banyak pengguna sudah mempunyai kad PIN baharu mereka.

"Bagi pengguna pula, mereka perlu mengetahui hak-hak mereka dengan memasukkan PIN keselamatan bagi setiap transaksi dilakukan peruncit yang mempunyai logo PIN & Pay logo, atau sekiranya mereka menyedari peruncit terbabit mempunyai terminal sistem PIN," katanya.

Menurut ABM dan AIBIM, pelaksanaan PIN & Pay di Malaysia sudah memasuki tahap besar-besaran dengan lonjakan agihan kad PIN baharu kepada pengguna serta jumlah terminal sistem PIN yang digunakan peruncit.

INFO:
Kempen "PIN and Pay"  Pengguna perlu mengesahkan pembayaran kad dengan memasukkan enam digit PIN keselamatan dalam terminal POS peruncit berbanding menurunkan tandatangan sebelum ini.

Post a Comment

 
Top